Gode råd til valg af miljørigtig varmepumpe
Lagt på VVSworld.dk den 24-03-2013 af webmaster
Du kan spare mange penge på din varmeregning med energibesparende investeringer. Mange danskere har især fokus på isolering og udskiftning af vinduer - men en af de helt store besparelser opnår du faktisk ved at udskifte din gamle varmekilde med en varmepumpe. En luft-til-vand-varmepumpe opvarmer nemlig både din bolig og din varmtvandsbeholder - og er derfor et godt alternativ til traditionelle opvarmningskilder såsom gas og olie. Blandt andet derfor har regeringen for nylig valgt at påbegynde udfasningen af oliefyr og naturgaskedler i eksisterende bygninger, samt lave et forbud mod oliefyr og naturgaskedler i nye byggerier allerede fra 1. januar 2013.
I en bolig (eller et sommerhus) med elvarme kan du med en luft-til-vand-varmepumpe spare helt op mod halvdelen af din varmeudgift. Du får altså alt i alt både en billigere, mere miljøvenlig og bedre fremtidssikret varmekilde når du investerer i en varmepumpe.
Men ét er at vælge at investere i en varmepumpe - noget andet er at vælge den rigtige varmepumpe. Med hjælp fra de faglærte kunderådgivere hos den landsdækkende butikskæde VVS-Eksperten får du her nogle gode råd til hvilke parametre, du skal være opmærksom på, når du investerer i en varmepumpe.
Vælg en varmepumpe, der er godkendt af Teknologisk Institut
Du bør altid gå efter en varmepumpe, som er systemgodkendt af Teknologisk Institut. Godkendelsen giver dig en sikkerhed for, at varmepumpen er testet under samme forhold som andre anlæg, hvorved du blandt andet langt lettere kan sammenligne de forskellige pumpers såkaldte COP-værdi (energieffektivitet). F.eks. er VVS-Ekspertens AW-DPNHE-varmepumpe på positivlisten og godkendt af Teknologisk Institut med gode resultater.
Gå efter en energimærket varmepumpe
Varmepumper er i dag alle energimærkede - det er derfor let at finde frem til de mere energirigtige modeller.
Vælg den varmepumpe, der matcher dit varmebehov
Det er vigtigt at vælge en varmepumpe, hvis varmeydelse passer til netop din boligs behov. Du skal derfor prøve at fastlægge dine energibehov, inden du investerer i en varmepumpe hvor stor er boligen og hvor godt er den isoleret Hvis du vælger at tilkøbe en akkumuleringstank til din varmepumpe, kan du typisk opnå betydelige fordele ved at have en varmepumpe med en lidt højere ydelse end ellers fordi den lidt større varmepumpe kan gemme mere varme fra døgnets varmeste tidsrum til udnyttelse i døgnets koldere tidsrum.
Gå efter en energieffektiv varmepumpe
Varmepumpens virkningsgrad er generelt afhængig af udendørstemperaturen. Nærmere bestemt er luft-til-luft og luft-til-vand varmepumpernes virkningsgrad afhængige af lufttemperaturen. COP-værdien, som angiver forholdet mellem den energi som varmepumpen bruger og den energi som pumpen afgiver til boligen, skal være så højt som mulig på den måde får du den bedste udnyttelse af energien det er både godt for din økonomi og for miljøet. Eksempelvis har VVS-Ekspertens varmepumper en COP-værdi på mellem 2,5 og 4,0, hvilket betyder, at hver gang du putter 1 kW elektricitet ind i varmepumpen, får du hele 2,5 til 4,0 kW varme ud. Dermed er varmepumper én af de mest energieffektive varmekilder på markedet.
Find den mest optimale placering til varmepumpen
Det er vigtigt at få en optimal placering af din varmepumpes inde- og udedel. Hos VVS-Eksperten kan du få gratis rådgivning af de faglærte kunderådgivere de glæder sig til at hjælpe dig med at finde den bedste placering af din varmepumpe, så du får mest ud af din investering.
Vær opmærksom på lydniveauet
De nyeste modeller af varmepumper er efterhånden blevet meget støjsvage, men du skal stadig være opmærksom på lydniveauet både på varmepumpens ude- og indedel. Lydniveauet for varmepumpens indedel bør som hovedregel være under 30 dB, når den kører på lav hastighed.
Gør-det-selv - og spar penge!
Du kan spare mange penge ved at gøre det selv, når din økonomiske varmepumpe skal installeres du må nemlig selv lave det meste af arbejdet. Faktisk er el-tilslutningen det eneste, du ikke selv må lave den del af arbejdet skal nemlig udføres af en autoriseret el-installatør. Bemærk samtidig at alt arbejde på varmepumpens interne kølekreds kræver besøg af en autoriseret køletekniker, men at det i de fleste tilfælde ikke vil være nødvendigt i forbindelse med anlæggets installation.
Rengøring og vedligeholdelse - fjern sne og blade
Det er nemt at betjene og vedligeholde varmepumper fra VVS-Eksperten. Du skal bare sørge for at holde varmepumpen fri for efterårets nedfaldne blade og vinterens sne når det er gjort, kan du roligt læne dig tilbage for at nyde den miljørigtige og økonomisk fordelagtige varme.
Få gratis rådgivning hos VVS Eksperten
Hos VVS-Ekspertens 23 danske butikker glæder VVS-faglærte kunderådgivere sig til at give dig gratis rådgivning og vejledning omkring varmepumper. Dét bør du udnytte til din fordel - ved at besøge en af de 23 butikker, der er fordelt over hele Danmark. På www.vvs-eksperten.dk kan du finde din nærmeste butik.