Find vej: Forside » Artikler » Hvad er den bedste måde at fjerne ukrudt mellem fliserne?

Hvad er den bedste måde at fjerne ukrudt mellem fliserne?

Lagt på VVSworld.dk den 22-02-2013 af webmaster

Hvordan vælger du de bedste sten og hvordan vedligeholder du dem

Foråret står for døren, og det er snart tid til igen at komme i haven. Efteråret og vinteren har dog sikkert efterladt sig sine spor.

Stig Olsen fra Elite Anlæg afslører de bedste måder at fjerne det genstridige ukrudt mellem fliserne:

Stig anbefaler ukrudtsbrænding.

Ukrudtsbrænding ødelægger de celler, som sidder i planterne. Der skal kun svitses hurtigt, ca. 2-3 sekunder. Det er nok til, at cellerne i planten nedbrydes, så der ikke kan dannes fotosyntese, hvorefter planten dør. Det kan dog ikke svare sig at brænde hele planten væk, da det øger brandfaren betydeligt. Vær forsigtig, når du bruger en ukrudtsbrænder tæt ved bygninger, da ukrudtsbrændere hvert år er skyld i en del brande på hække.

Der findes mange måder at bekæmpe ukrudt på, men de indebærer kemiske midler eller knofedt

Hakkejernet er en god løsning, hvis du godt kan lide at luge ud i dit ukrudt. Problemet er bare, at der kan være rødder, du ikke får med op, og så vokser ukrudtet hurtigt op igen.

Kogende vand er i praksis ikke anvendeligt, da det tager for lang tid at koge en kedel vand, og der bruges meget energi på det.

Pas på med stålbørsten! Mange bruger en stålbørste til at fjerne ukrudt, men problemet ved det er, at du kun fjerner ukrudtets top. Derfor vokser det hurtigt op igen, og derudover risikerer du at skade overfladen på dine fliser.

Når det gælder kemiske midler, stiller mange spørgsmålet: Er Roundup miljøskadeligt Roundup udgør ikke noget miljømæssigt problem, hvis du bruger det korrekt. Ved brug af Roundup skal doseringen være korrekt, og det er bedste og mest miljørigtige er at pensle det på eller få en professionel Anlægsgartner til at komme og sprøjte. Du skal desuden sikre dig, at han har et sprøjtebevis.

Sådan vælger du fliser og belægningssten til haven

Når du skal vælge sten, så er det værd at undersøge, hvilke muligheder markedet tilbyder. Du skal beslutte dig for, om du er til store eller små fliser, granit- eller betonprodukter.

Hvad er forskellen på fliser og belægningssten Det er stenens længde og bredde i forhold til tykkelsen, der afgør, om der er tale om en flise eller en belægningssten. Belægningssten er små sten, mens fliser er større. Fliser og belægningssten findes i rigtig mange forskellige størrelser og udformninger, samt et stort udvalg af farver.

Før du vælger sten til terrassen eller indkørslen, er det vigtigt at tage med i betragtning, hvor stor belastning, den vil blive udsat for. Det vigtigste er, at underlaget er lavet rigtigt! Dette er altafgørende for, at stenene ligger korrekt selv efter mange år. Ellers risikerer du hjulspor og lunker i belægningen.

Du kan også overveje at lægge stenene i mønster eller lige forbandt. Hvis du vælger granit, så får du en bredere fuge, fordi granitten svinger meget i målene. Derfor bliver der mere plads til, at mos og ukrudt kan formere sig. Fordelen ved granit er, at det stort set holder evigt.

Elite Anlæg medbringer altid fliseprøver, så der kan sammenlignes farver.
Sådan vedligeholder du din nye belægning
Når din nye belægning er færdig, er der meget, du kan gøre for at vedligeholde den, så den holder sig flot. Det er vigtigt, at fugerne hele tiden er fyldte. Efterhånden, som tiden går, er det nødvendigt at sikre, at fugen hele tiden er fyldt. Dette er med til at sikre, at forbandtet ikke skrider, og at fliserne ligger stabilt. Når dine fuger er fyldte, sikrer det, at ukrudtsfrø blæser væk, og ikke lægger sig i fugerne og spirer.

For at vedligeholde fugerne er det vigtigt, at du vælger sand i god kvalitet og med lav PH-værdi, f.eks. Danfugesand. Der gør, at ukrudtet har svært ved at vokse i fugen. Når du udlægger sand, er det vigtigt, at du fejer det overskydende sand væk hver gang. Sandet kan nemlig misfarve belægningen og fremprovokere kalkudfældninger.

Sørg desuden for at feje visne blade væk, når efteråret kommer, da de visne blades farvestoffer kan misfarve stenene. For at forebygge mod mos og alger, kan der sprøjtes 2 gange årligt.

Der findes også flere miljøvenlige produkter på markedet.

Advarsel! Du må aldrig højtryksspule dine betonfliser! Det ødelægger overfladen, og derved gør man flisen mere modtagelig for mos og alger. Skulle du få flisepest, så findes der også miljøvenlige mirakelmidler til bekæmpelse af dette problem.

HUSK! Det er altid bedre at forebygge