Find vej: Forside » Artikler » Syddjurs Kommune har styr på energien

Syddjurs Kommune har styr på energien

Lagt på VVSworld.dk den 12-01-2013 af webmaster

Hver uge, hver dag, hver time kan Syddjurs Kommune overvåge forbruget af el, vand og varme på de kommunale bygninger. Forbruget bliver nu synliggjort på kommunens skoler, så eleverne får endnu større fokus på energiforbrug.

Alarm, alarm vandforbundet stiger. Sådan en besked kan Jens Jørgen Nøhr Nielsen, energikonsulent i Syddjurs Kommune få en lørdag aften, hvis for eksempel et vandrør springer læk på en skole. Det er smart, for konsekvenserne er noget større, hvis lækken først bliver opdaget mandag morgen.

Det kan Syddjurs Kommunes energiovervågningssystem, EnergyKey fra NRGi, blandt andet sikre ikke sker. Men systemet kan også bruges til en generel overvågning, som kan give dokumentation for forbrug af el, vand og varme og dermed kommunens CO2-udslip. Men ikke mindst kan det give en pejling af, hvor det er værd at investere i energioptimering.

Kommunen har pt. installeret EnergyKey på godt 90 procent af bygningerne.

- Vi kan få alarmer, diagrammer og rapporter ud af systemet, som vi kan benytte både i det daglige, hvis vi vil vurdere en bygning, og når vi gør CO2-regnskaber op. Den vigtigste fordel er, at vi kan aflæse forbruget nu og her og være et værktøj til at nedbringe energiforbruget. Vi har i det seneste års tid kørt fire store renoveringsprojekter på Pindstrup, Rønde, Hornslet og Ådalsskolen. Her har vi mulighed for at lave opfølgning og dokumentere energibesparelserne, fortæller Jens Jørgen Nøhr Nielsen, energikonsulent i Syddjurs Kommune.

Kuben Management, NRGi har installeret overvågningssystemet på kommunens bygninger, og de fremhæver kommunens arbejde med de data, de får ind.

- Vi oplever andre steder, at systemet bliver installeret, men at der ikke er afsat resurser til at overvåge og bruge data proaktivt. Det gør Syddjurs Kommune en stor indsats med. Derfor får de stor benefit af systemet, fortæller Frank Plith, projektleder hos Kuben Management, NRGi.

El, vand og varme til skoleelever

Syddjurs Kommune har valgt at gøre energiovervågningen helt officiel det vil sige, at man som borger via en hjemmeside kan følge med i energiforbruget på bygninger og institutioner. På kommunens skoler bliver der i den kommende tid sat monitors op, så elever, lærere og besøgende på skolen kan følge med i energiforbruget.

- Det er vigtigt, at børnene har fokus på energiforbrug også på skolen. Det håber vi, at en synlig skærm kan bidrage til. Vi kan indføre al den teknik, vi vil, men vi er også nødt til at få borgerne med på det, og børnene er vigtige, fortæller Jens Jørgen Nøhr Nielsen.

Og skolerne er ovenud positive over for kommunens indsats med at inddrage elever og lærere i at spare på energien.

- Vi har igennem hele året deltaget i kommunens energisparekonkurrence. Vi har sparet rigtig meget ved bl.a. at sætte fokus på at slukke lyset, vi har indkøbt tænd-sluk-ure og med forskellige tiltag skabt bevidsthed om, hvorfor det er så vigtigt. En fredag i december havde vi el-fri dag, hvor vi hyggede med stearinlys og forskellige aktiviteter uden computere, og vandet til kaffen blev varmet over bålet. Med vores nye solcelleanlæg og den tilhørende monitor, kan især lærerne i naturfagene sætte ekstra spot på vedvarende energi, skolens forbrug af energi og udledning af CO2, fortæller skoleleder Gitte Gaml, Ådalsskolen.